Ben je op zoek naar mooie en handige sedummatten voor op het dak? Hier vind je alle informatie over deze mooie en duurzame vorm van dakbedekking. Lees wat sedummatten zijn, hoe je ze gebruikt, en wat voor voordelen ze bieden.
Waarvoor worden sedummatten gebruikt?
Deze matten zijn een ideale oplossing voor mensen die snel een mooi groendak willen. Een groendak is populair, ziet er mooi uit en biedt veel voordelen, van woningisolatie tot een hogere natuurwaarde. De traditionele manier van een groendak aanleggen is door zelf met de hand plantjes te planten op een laag substraat (aarde). Dat is een hoop werk, en het duurt lang voordat je dat mooi begroeid is. Een sedummat is een mat waar al gewortelde plantjes inzitten. De matten kunnen direct over het dak heengelegd worden. Zo heb je, met veel minder werk en wachttijd, heel snel een groendak met meerdere aantrekkelijke soorten vetplanten.
Wat zijn sedummatten?
Deze vorm van dakbedekking is een innovatieve oplossing voor het beplanten van een groendak. De matten zijn gemaakt van een biologisch afbreekbaar materiaal, zoals kokosvezel. Afhankelijk van het type mat zijn ze wel of niet voorzien van substraat (aarde). De matten kunnen over het dak heen gelegd worden. De plantjes groeien daar verder en vormen een instant groene bedekking.
Hoe leg je de matten aan?
Sedummatten aanleggen gaat snel. De matten worden op rol geleverd en kunnen bovenop het dak eenvoudig uitgerold worden. Voordat dit kan gebeuren moeten er misschien een paar dingen worden voorbereid. Er worden bijvoorbeeld één of meerdere lagen folie over het dak gelegd, die zorgen voor bescherming van het dak en drainage van de sedummat. Het hangt van de bedekking en de conditie van je dak af welke folies moeten worden aangebracht. Bovenop de folie komen de matten. Zijn dit matten met een laag substraat erop, dan kunnen ze meestal direct op de folie worden aangebracht. Is de substraatlaag afwezig of ondiep, dan kan het aan te raden zijn om eerst een extra laag substraat op de folie aan te leggen. Hiervoor kan je een mengsel van aarde, zand en steenslag gebruiken. De plantjes op de matten kunnen zo dieper wortelen. Rol dan de matten uit over het dak, tot het hele dak bedekt is. De matten kunnen met een mes of schaar op de juiste grootte worden gebracht.
Kan ik een sedummat aanleggen op een hellend dak?
De matten kunnen altijd gebruikt worden op platte daken. Als je dak licht helt, kunnen er ook sedummatten worden gelegd. Er is speciale folie die zorgt voor een goede hechting tussen mat en dak, zodat de matten niet gaan schuiven. Als je dak een helling van meer dan 25 graden heeft, ligt het anders. Er moet dan eerst een trapsgewijze constructie op het dak worden aangebracht, voordat er matten kunnen worden gelegd.
Waarom groeien er sedums op de matten?
Sedums is een plantengeslacht, waar wel zeshonderd soorten vetplantjes in thuis horen. Deze plantjes hebben het vermogen om zware omstandigheden te overleven: vorst, hitte, droogte en storm. Van nature leven ze in rotsgebieden, waar ze die eigenschappen nodig hebben. En op een Nederlands dak zijn het daardoor uitstekende overlevers, die jarenlang door blijven groeien. Ze slaan in hun dikke blaadjes vocht op, waardoor ze droge zomers kunnen overleven. Ook hebben ze een bescheiden hoogte en gaan ze over het algemeen niet woekeren. Ten slotte hebben ze stevige wortels, waardoor ze niet losgerukt worden door een hevige storm.
Welke soorten planten zitten er op een sedummat?
Vooral vetplantjes van het geslacht Sedum. Meestal zit er een mengsel van verschillende soorten op de matten. Die hebben allemaal andere kleuren, bladvormen en bloeitijden, zodat er een aantrekkelijke combinatie van planten ontstaat. Ook zitten er wintergroene soorten tussen, zodat je dak ook in de winter zichtbaar begroeid is. Je kunt zelf opzoeken welke plantjes je mooi vindt, en dan een mat met die soorten uitkiezen. Sommige matten bevatten ook andere (vet)plantjes die goed samengaan met Sedums. Voorbeelden zijn steenbreek (Saxifraga) en huislook (Sempervivum). Bepaalde aanbieders leveren ook matten met een combinatie van vetplanten en kruiden of bloemplanten. Die zijn meestal geschikt voor een dak met een diepere laag substraat of voor op een daktuin.
Hoe onderhoud ik een dak met sedummatten?
Kort gezegd: nauwelijks. Het is vervelend is om vaak onderhoud op het dak te plegen. Daarom zijn de matten samengesteld om met heel weinig onderhoud toe te kunnen. De plantjes overleven bijna alle omstandigheden, hebben geen extra water nodig, en gaan vele jaren mee. Het wordt aangeraden om twee keer per jaar licht onderhoud aan een sedumdak te plegen. Snoei de al te goed groeiende plantjes terug, verwijder onkruid en zaailingen van bomen, en haal even het (planten)afval uit de goten en afvoer. Na een paar jaar kan het substraat van de mat uitgeput raken. Je merkt dat onder andere doordat er mos gaan groeien. Om de voedingsstoffen van het dak weer aan te vullen, kan je dan twee keer per jaar groendakmest aanbrengen.