Sedumdaken zijn niet duur en hebben veel voordelen. Zowel voor de eigenaar van het dak, als voor de natuur en de stad. Steeds meer mensen laten daarom een sedumdak aanleggen. Maar hoe doe je dat? Is het slim om het zelf aan te leggen, of om dat aan een vakman uit te besteden?
Sedumdaken zijn de makkelijkste groendaken om aan te leggen
Een sedumdak is geschikt voor bijna elk dak. Op platte of licht hellende daken kan meestal direct een sedummat worden gelegd, als het dak verder in orde is. Je hoeft dan meestal niet kilo’s en kilo’s aan substraataarde op het dak aan te brengen. De matten hebben zelf al een substraatlaag. Het leggen ervan is een kwestie van zogenaamde sedumrollen, opgerolde matten met sedumplantjes, op het dak uit te rollen. Door hun gewicht blijven ze liggen en sluiten ze zich snel aanéén tot een prachtige en groene dakbedekking. Als je gebruik maakt van sedumcassettes, moet je de cassettes het dak op brengen en aan elkaar te klikken. Als je andere planten dan lage sedums op je dak wilt, komt er meer bij de aanleg kijken.
Bijkomend werk en wanneer het uitgevoerd moet worden
Bovenstaande werkwijze kan alleen in een optimale situatie worden gebruikt. Soms moeten er eerst een paar dingen worden voorbereid. Wat er precies moet gebeuren, hangt af van de conditie van je dak en welke vorm van sedumbedekking je kiest.
Dakconstructie controleren op sterkte
Hoe sterk is je dak? Is je dak sterk genoeg is voor een volwassene om er over te lopen? Dan kan het ook een bedekking met sedummatten of -cassettes aan. Maar als je kiest voor een uitgebreidere daktuin of groendak, wordt het een ander verhaal. Hogere planten, zoals je die in een daktuin vindt, hebben diepere wortels dan de kleine sedums. Je moet dus ook meer substraat aanbrengen: een diepere laag aarde. Kan je dak het totale gewicht van de aarde én de planten én hevig regenval aan? Dat is een moeilijke bepaling: neem hiervoor het liefst een vakman in de arm en vraag hem om advies. Misschien moet je dak eerst verstevigd worden, voordat je een groendak kunt aanbrengen.
Dakfolie aanbrengen
Is je dak in optima forma? Helemaal waterdicht, geen schade of zwakke plekken? Dat is belangrijk om te weten. Als dat niet zo is kan er water doorlekken, kunnen er wortels je dak binnen groeien. Om het daar tegen te beschermen, kan je meerdere lagen folie aanbrengen. Worteldoek, beschermfolie, waterdichte folie of drainagefolie bijvoorbeeld. Die lagen helpen om je dak volmaakt te isoleren van de sedumbedekking.
Waterafvoer verbeteren
Hoe goed is de afvoer van hemelwater van je dak? Is die uitstekend of krakkemikkig? Je gaat er een laag aarde en planten er op aanbrengen, die veel water absorberen en vertraagd weer afgeven. Kunnen je goten en je regenpijp dat aan? Het is verstandig om in ieder geval een rooster en grof grind bij je waterafvoerpijp aan te brengen. Zo spoelt het substraat van de planten niet weg. Ook grind in de dakranden is een manier om de afwatering te verbeteren. Zo kunnen dat regen-, sneeuw- en hagelval van het dak straks hun weg naar het riool vinden.
Substraat aanbrengen
Hebben je planten voldoende substraat of moet je een extra laag aanbrengen? Dat hangt af van de bedekking die je gebruikt. Sedumcassettes hebben vaak al een redelijk diepe substraatlaag. Maar om te zorgen dat de planten goed verankerd zitten, kan je ze laten wortelen. Verwijder de onderkant van de cassettes en zet ze op een extra laag aarde. Hetzelfde geldt voor sedummatten. Om één geheel van je dak te maken, kan je ze neerleggen op extra substraat. De planten wortelen daarin en verankeren zo je sedummatten beter. Ga je handmatig planten of een daktuin met varens, struiken of zelfs boompjes maken? Dan zal je handmatig een redelijk diepe substraatlaag aan moeten brengen.
Het aanleggen van het sedumdak
Als alle noodzakelijke voorbereidingen zijn getroffen, dan kan je sedum gaan aanbrengen. Als je met sedumcassettes werkt, zal je die één voor één op het dak moeten brengen en moeten verbinden. Sedummatten moeten, in de vorm van rollen, het dak opgehesen worden. Daar moeten ze naadloos aan elkaar gelegd worden en eventueel op maat worden gesneden. Wil je een origineel en uitgebreid sedumdak met grotere planten? Dan zal je dit zelf naar eigen inzicht moeten ontwerpen, inrichten en aanplanten. Je kunt dan ook ornamenten, betegeling en sierstenen aanleggen.
Een groene specialist kan je veel werk uit handen nemen
Zoals je ziet, komen er een paar verschillende werkzaamheden kijken bij de aanleg van een sedumdak. Als dit geen klussen zijn die je jezelf ziet doen, kan je een groene specialist in de arm nemen. Hij gaat na of je dak in orde is, of het aangepast moet worden, en welke begroeiing er aantrekkelijk op staat. Bovendien kan zo’n vakman ook de sedumbedekking voor je aanbrengen. Dan heb je de garantie dat je groendak mooi wordt, jarenlang meegaat, en een succes wordt. Wil je ook een sedumdak offerte aanvragen? Neem contact met ons op.