Wat voor sedumdak onderhoud moet je uitvoeren? Het korte antwoord is: weinig. Sedumdaken zijn erop gemaakt om met zo min mogelijk onderhoud toe te kunnen. Toch is het aan te raden om twee keer per jaar licht onderhoud aan het dak uit te voeren. We bespreken hier wat je kunt doen om je sedumdak in perfecte conditie te houden.
Een sedumdak is van nature onderhoudsarm
Sedumdaken zijn begroeid met vetplantjes uit het geslacht Sedum. Dit zijn ideale planten om te gebruiken op een dak. Ze kunnen namelijk toe met weinig mest en vocht, en overleven zo’n beetje alle andere zware omstandigheden. Dat komt doordat deze planten afkomstig zijn uit rotsgebieden en bergketens. Daar zijn de omstandigheden ook behoorlijk zwaar. Het kan er snikheet worden, het kan wekenlang niet regenen, en de grond is steenachtig en onvruchtbaar. In de winters is het ijskoud, en vaak stormt het er. Sedum-planten zijn tegen al die uitdagingen opgewassen. Hun belangrijkste vermogen is dat ze water kunnen opslaan in hun vlezige bladeren, net als cactussen dat doen in hun stengels. Hierdoor kunnen ze weken zonder regen probleemloos overleven. Ook houden ze van arme grond, waardoor bemesting niet of nauwelijks nodig is. Kortom, daken met Sedum hebben heel weinig onderhoud nodig.
Hoe vaak moet je het dak onderhouden?
Zoals je leest heeft een sedumdak heel weinig bemoeienis van de mens nodig. Toch is het aan te raden om twee keer per jaar het dak op te gaan. Het liefst één keer voor het groeiseizoen, en één keer erna. Maart en oktober zijn goede maanden om een kijkje te nemen en je sedumdak wat onderhoud te geven.
Welk onderhoud moet er plaatsvinden?
Er zijn een paar werkzaamheden die je dak in goede conditie houden.
Snoeien
De noodzakelijke Sedum verzorging is heel beperkt. De vetplanten lijven laag en groeien niet enorm snel. Je hoeft eigenlijk alleen de planten te snoeien die andere planten dreigen te overwoekeren. Een sedumdak bestaat meestal uit meerdere soorten vetplanten, omdat dat een mooie afwisseling van kleuren en bloeitijden geeft. Sommige soorten, zoals de Sedum acre of muurpeper, groeien wat sneller. Andere, zoals de Sedum sieboldii, groeien langzamer. De eerste soort kan je dus beter een beetje terugsnoeien, zodat de tweede soort meer ruimte krijgt. Gebruik daarvoor een snoeischaar of een heggenschaar – deze plantjes kunnen een ruwe snoeipartij prima aan. Ook kan je de uitgebloeide bloemstengels van de planten weghalen. Dat hoeft niet persé, en sommige mensen vinden de uitgebloeide stengels zelfs erg mooi. Als er Sedum over de dakrand heen groeit, kan je dat weghalen – het hoeft niet.
Onkruid weghalen
Behalve vetplanten biedt het substraat van het dak ook ruimte aan ongewenste groeiers – onkruid. Tenminste, dat vinden de meeste mensen – anderen zien onkruiden als een natuurlijke toevoeging aan een sedumdak. Als jij daar niet één van bent, kun je de onkruiden tijdens het halfjaarlijks onderhoud weghalen. Steek onkruiden zoals weegbree en grassen met wortel en al uit, bijvoorbeeld met een schepje. Zorg daarbij dat je niet de folielagen van het dak beschadigd! Wat je altijd moet verwijderen, zijn zaailingen van boompjes. Die hebben de potentie om erg groot te worden en door de folie en zelfs door het dak heen te groeien, met alle gevolgen van dien. Haal ook planten weg die in het grind van de afwatering aan het wortelen zijn. Anders kunnen er problemen met de waterafvoer optreden.
Mest geven
Wanneer moet je mest geven? Sedums houden van arme grond. De grond van een sedumdak bestaat dan ook uit grond met weinig voedingsstoffen. Vaak is het substraat gemengd met vullers zoals zand, steenslag en split. Die zorgen voor een goede waterafvoer, maar bieden geen voedingsstoffen. In de eerste paar jaar na de aanleg van het dak is er voldoende voeding in het substraat aanwezig. In die jaren hoef je echt geen mest toe te voegen. Daarna kan het substraat uitgeput raken. Je merkt dat doordat de Sedums minder rijk gaan bloeien en niet zo snel meer groeien. Ook kan er zich mos vormen tussen de vetplanten. In dat geval kan je twee keer per jaar licht bemesten. Gebruik het liefst speciale mest voor groendaken, die de juiste verhouding aan voedingstoffen voor de planten biedt. Mosgroei kan je verwijderen, of bestrijden door tuinkalk te strooien.
Afval opruimen
Vooral in groene omgevingen kan er zich flink wat bladafval, takken en andere plantendelen ophopen op een sedumdak. Door de ruwe structuur van de planten (vergeleken bij een platte dakbedekking) blijft die extra goed liggen. Haal het weg met de hand of met een bladhark. Verwijder ook afval uit de dakranden en uit de goten. Controleer de waterafvoer en de regenpijp – kijk of ze onbeschadigd zijn en goed door kunnen stromen.
Over je veiligheid bij werken op hoogte
Ga je het dak op om onderhoud te verrichten? Zorg altijd dat je veilig werkt. Je bevindt je op aanzienlijke hoogte en je wilt geen risico’s nemen – een val van 2,5 meter kan dodelijk zijn. Gebruik een dakladder met een haak, die je over een sterke structuur (bijvoorbeeld de dakrand) kan haken. Zorg voor persoonlijke valbeveiliging, zoals een harnasgordel met veiligheidslijn die aan een ankerpunt op het dak vastzit.